Innredning som varer livet ut
Fra sørlandske skoger til møbelkunst, eiken er det ypperste av norsk tre. I denne familiebedriften står håndverk, kvalitet og design sentralt, og har gjort det i tre generasjoner.
– Vi kaller oss som Hamran-folket, men vi er på ingen måte i slekt, sier Trond Hamran, styreleder i Hamran Snekkerverksted.
– Vi er en gjeng som liker å skape løsninger som er gjennomsyret av godt håndverk, kvalitet og design, forteller han.
Og som tredje generasjon Hamran i familiebedriften vet han hva han snakker om.
Omtrent 30 minutter nord for Lyngdal, på Snartemo i Agder har familien og de 40 ansatte holdt på siden bestefaren Torleif Hamran startet opp snekkerverkstedet for godt over 90 år siden.
Nå produserer snekkerverkstedet skreddersydde kjøkken og helhetlige interiørløsninger med norske råvarer.
– Da bestefar startet opp i 1930 var det et snekkerverksted for hver mil oppover dalen, forteller Trond Hamran.
Siden den gang er nesten alle snekkerverkstedene forsvunnet, og Hamran er ett av de få gjenværende snekkerverkstedene som bevarer de eldgamle norske håndverkstradisjonene.
Fra høvelbenker til skreddersydde interiørløsninger
Mot slutten av 30-tallet reiste Tronds bestefar til hovedstaden. Der fikk han lisens til å produsere høvelbenker i bjørk. Det ble braksuksess, og snart var skogeierne tomme for bjørk av riktig kvalitet, og han måtte importere trevirke fra Sverige.
– Mot slutten av 50-tallet ble faren min utdannet møbelsnekker. Han fikk idéen om å lage kjøkkenløsninger i heltre. På 60-tallet ble stadig flere kjøkken produsert i plast og med farger. Det ønsket ikke faren min. Han ville produsere kvalitetskjøkken i heltre.
Siden den gang har det gått slag i slag for snekkerverkstedet på Snartemo. Trond fullførte selv møbelsnekkerutdanningen og begynte i familiebedriften rundt 1990.
Setter sine spor
Etter hvert tok også Trond over som styreleder i familiebedriften, og i 2008 så Hamran Snekkerverksted seg nødt til å ta noen grep for å spisse produksjonen i enda større grad.
Nå kan interesserte kunder besøke den både i et studio på Skøyen i Oslo og i snekkerverkstedet på Snartemo.
– Vi bestemte oss for å satse fullt mot skreddersøm-markedet for kjøkken, garderobe og helhetlige interiørløsninger. Ofte kan man dele kjøkkenmarkedet inn i tre grupper: Flatpakkede kjøkken, standardkjøkken og skreddersøm hvor alt spesialtilpasses. Vi er i den siste kategorien, og for oss er håndverket viktig.
Med en spisset forretningsmodell, opplever Trond at tilliten i markedet har økt. Nå produseres det mellom 150 til 200 spesialbygde Hamran-kjøkken i året.
Kjøkken i Sørlandsk eik
I 2018 kom et nytt vendepunkt for kjøkkenprodusenten. Trond og kollegene hans oppdaget at det ble hugget mye eik rundt dem i Agder.
– Det viste seg at den ble hugget opp til flis for oppvarming. Det gjorde at vi begynte å nøste opp i verdikjeden.
På samme tid kom det også en henvendelse fra restauranten Under på Lindesnes angående produksjonen av interiøret.
– Vi vurderte muligheten for å bruke norsk eik, og den ideen slapp ikke taket. Dette ledet til et prosjekt med skogeiere for å kjøpe eik som uansett ville bli hogd. Vi fikk den levert, bearbeidet og tørket. Nå er Under innredet med lokal eik, forteller Trond Hamran stolt.
Dette ble starten på en utvidet satsning på å kombinere norsk håndverk med lokale råvarer. En ny sag ble også bygget, hvor den norske eiken blir saget og tørket. Ifølge Hamran utgjør omtrent 80 prosent av den norske eikebestanden i Agder-fylkene. Alt av eik som brukes kommer derfra.
Jobber frem løsninger
Prosjektene til Hamran Snekkerverksted involverer både individuelle kunder og arkitekter.
– Vi tar oss av ulike prosjekter, inkludert garderober og totalinnredning. Dette kan omfatte servantskap, bokhyller, samt stue- og soveromsinnredning i samme stil, med mål om å skape et helhetlig design gjennom alle rom.
– Vi er glade for å kunne inkludere en av våre interiørarkitekter, som samarbeider tett med både kunden og arkitekten. Dette samspillet sikrer at resultatet blir i tråd med ønskene og behovene til alle involverte parter.
Ifølge Trond Hamran er hele prosessen viktig.
– Vi jobber sammen med kundene for å finne skreddersydde løsninger som passer perfekt inn i deres miljø og hjem.
For Hamran Snekkerverksted er det alltid viktig at de videreutvikler både bedriften og løsningene de produserer.
– Noen ganger bruker vi for lang tid sammenlignet med hva vi får betalt. Men vi ser på det som en utviklingskostnad, vi må alltid løfte oss, insisterer han.
Skreddersydd maskineri
Før innredningsløsningene bygges, blir det tegnet ned til hver minste detalj for å tilpasse kriker, kroker, elektrisk anlegg og røropplegg.
– Vi er ikke en renspikket kjøkkenprodusent. Vi jobber ganske mye med tegninger og design.
Når kjøkkenet er ferdig tegnet, begynner møbelsnekkerne arbeidet med å konstruere, velge rette materialer, bearbeide og forme.
– Det er da møbelsnekkerhåndverket virkelig kommer til sin rett. I Hamran setter vi pris på kvalitet og design. Det er et godt håndverk. Det er viktig for kundene våre. Interiøret vi produserer skal ha et tidløst design.
Og kundene ser også ut til å være fornøyde.
– Den største inspirasjonen for oss er fornøyde kunder som er stolte av innredningen de har fått. De har vært med på å designe løsningene og fått et nytt eierskap til det.
Videreføre møbelsnekkerfaget
– For oss er det viktig å bidra til verdiskapning i Norge, og kunne videreføre møbelsnekkerfaget. Det er tross alt en gammel tradisjon i Norge. Det gir også en større nærhet til produktet du kjøper.
– Vi tilfører ikke bare en merverdi for kundene våre gjennom løsningene vi produserer. Er det gjort en god jobb med innredningen, ser vi også flere eksempler på at den er med på å øke verdien på huset også, sier han.
Og om det blir mye kontorarbeid på styrelederen, bidrar han mer enn gjerne på møbelsnekkerverkstedet.
– Det er den beste terapien. Da får jeg koblet av. Det er produksjonen som er drivkraften og det å være med på å skape noe, sier han.
Valgte en helhetlig løsning
På Tåsen i Oslo bor Øyvind Kvalnes sammen med familien. Her har de bodd de siste 25 årene. For et drøyt år siden skulle de renovere kjøkken- og stueløsningen. De hadde et ønske om å få et spesialtilpasset kjøkken og kom over et kjøkken fra Hamran Snekkerverksted på sosiale medier.
– Jeg var litt konservativ i starten og ville ikke endre planløsningen for mye, men nå er jeg kjempefornøyd, sier Kvalnes.
I samarbeid med Hamran Snekkerverksted og interiørarkitekten landet de på noen sentrale valg som satt sine spor i hjemmet på Tåsen: En dør inn til stuen er fjernet, og en vegg er slått ned for å få en mer åpen stue- og kjøkkenløsning og overskapene i kjøkkenet er forsvunnet i den nye løsningen.
– Det gir en større romfølelse. Det blir luftigere og åpnere, forteller Kvalnes, som har slått seg ned i et hjørne i stuen.
Der har familien fått på plass en sittekrok med en spesialbygget bokhylle fra Hamran Snekkerverksted med et stort vindu med utsikt ut til tretoppene – nærmest fra gulv til tak. Her sitter gjerne Kvalnes seg ned for å lese bøker, lytte til musikk eller titte ut av vinduet.
– Før var denne delen av rommet mer som en gang. Det er blitt en krok hvor man blir i stedet for å passere igjennom.
Faglig dyktighet
I sommer var Kvalnes på ferie på Sørlandet, og valgte å legge turen både innom Under-restauranten og snekkerverkstedet på Snartemo.
– Der fikk vi snakke med dem som har vært med på å plukke ut eiken til kjøkkenet. Det er interessant å se fagfolkene i aksjon. Da opplevde jeg at møbelsnekkerne som har produsert løsningene våre, har stor stolthet i det de leverer og har en tradisjon som de ønsker å videreføre. Det har jeg veldig sansen for, sier han.
Kvalnes er kanskje mer interessert i samarbeid og dynamikk i arbeidslivet enn snittet i befolkningen. Han er utdannet filosof og jobber til daglig med forskning på samarbeid og ledelse.
– Det som slo meg mest handler om stolthet og faglig dyktighet. I forskningen min ser jeg at folk, kanskje spesielt i Norge, ofte er redde for å vise stolthet. Hamran-folket kunne vise den stoltheten og være tydelig på den. Det synes jeg er viktig å bevare, avslutter Kvalnes.
Tekst skrevet av Dagens næringsliv.
Bilder og video Benjamin Ward.