Kåret til årets produsent

Hamran er fremfor alt en produsent som leverer utrolig solid håndverk. De utviser sterk integritet og en stolthet for det lokalproduserte og nære. Juryen Bo Bedre designpris.

Bo Bedre Design Awards_Sept 2023_Adam_Vollelv_174

Juriens begrunnelse

Hamran er fremfor alt en produsent som leverer utrolig solid håndverk. De utviser sterk integritet og en stolthet for det lokalproduserte og nære. Gjennom generasjoner har Hamran funnet en nisje som er forankret i lange tradisjoner, men de er likevel ikke redde for å utvikle seg - det er modulkjøkkenet Sanke et bevis på. Juryen hyller dessuten at Hamran har tatt steget videre og fått den norske designeren Andreas Engesvik til å designe deres siste kolleksjon.

BO BEDRE Designpris 2023_Årets produsent A BO BEDRE Designpris 2023_Årets produsent B

Lett å leve med

Med "Sanke" kjøkkenkolleksjon tar vi på Hamran ett skritt tilbake og to skritt fram. I samarbeid med designer Andreas Engesvik har vi utviklet et kjøkken som er lett – både i vekt, uttrykk og klimamessig fotavtrykk. Det er også enkelt å sette opp, og er spesielt egnet for hytter og fritidsboliger, hvor det ofte kan være vrient å komme til med tyngre trekonstruksjoner. "Sanke" kan man ta med i båten og få opp selv på noen timer. Det er fleksibelt. Det er uproblematisk å flytte på hvis behovet melder seg.

sanke_hero

Presis enkelhet

Før kjøkken-løsninger ble standardiserte, bygget man det man hadde behov for med de materialene man hadde for hånd. Slik også her: Som med de øvrige tingene Hamran lager, er "Sanke" bygget med sørlandsk tre – furu i dette tilfellet – og med et spesielt blikk for detaljene. For når man produserer et kjøkken uten metallbeslag og med treskinner i skuffene, må arbeidet være presist utført. Vi har i tillegg utfordret oss selv til å bruke et minimum av materialer. Den åpne konstruksjonen – en matrise med vertikale bukker – gjør at ingenting er skjult. Vi kan vise hva vi har gjort. Og det er sånn vi liker å ha det.

IngerMarieGrini_Engesvik_Sogne_1347_web

Tilbake til fremtiden

Et vakkert, norskbygget kjøkken i heltre, en god kniv, en holdbar stekepanne og noen solide gryter – det er ikke så mye som skal til. Vi på Hamran ønsker å fremme en ny produksjons- og håndverkskultur hvor gammel kunnskap møter moderne teknikker. La oss la naturen vi omgir oss med inspirere oss til å skape ting som vi kan bli glad i. Da trenger vi ikke stadig kjøpe nytt, og vi slipper å kaste noe som ikke var bra nok i utgangspunktet. Noen ganger kan det å se seg litt tilbake vise oss en sunnere og enklere vei fram.

IngerMarieGrini_Engesvik_Sogne_1307_web